Hello slow fashion, goodbye fast fashion!

A ZIA budapestnél a kezdetektől fogva törekszünk a fenntarthatóságra az anyaghasználattól kezdve a gyártási folyamatokon át egészen az értékesítésig. Célunk, hogy a munkánkkal ne csak esztétikai és művészi igényeket elégítsünk ki, hanem értéket teremtsünk egy élhetőbb, tudatosabb irányba terelve a divatipart. Éppen ezért tervezünk 2017 óta a slow fashion mozgalom jegyében.

 

 

Mit értünk fast fashion alatt?

 

A fast fashion az első naiv pillantásra egy valóra vált álomnak tűnhet: a legfrissebb trendek a nagy divatházakat másolva, abszolút megfizethető áron, eszméletlen gyorsan cserélődő kínálattal. Ám elég csak egy pillanatra megállni, és józan ésszel belegondolni a helyzetbe, és máris több sebből vérzik a felkínált álom. Aztán amint elkezdjük lefejteni a mázos rétegeket, máris kiderül, hogy egy lineáris rendszerbe invitálnak minket az ideális, körforgásos - vagy legalább egy jóval kíméletesebb - gazdaság helyett, amihez boldogan, mit sem sejtve csatlakozunk.

Ezek a ruhadarabok nagyrészt annyira trendérzékenyek, hogy általában a következő szezonra már aligha maradnak relevánsak, ha pedig mégis, akkor az alacsony minőségű anyagösszetétel miatt lesz kérdéses a további viseletük. Ezek a textíliák hamar és könnyen kinyúlnak, bolyhosodnak és foszlanak, ráadásul a bőrnek sem kíméletesek, érzékeny bőrűeknél még irritációt is okozhatnak. A legégetőbb probléma mégis a környezetszennyező hatásuk. Ezen anyagok többségének az előállítása közel sem nevezhető fenntarthatónak, ahogy az utóéletük sem, ráadásul gyorsan kikerülnek a ruhatárunkból az aktualitásuk elvesztése és a silány minőségük miatt. Ezeken felül a fast fashion cégek minden porcikájukkal az impulzív és tömeges vásárlásokra ösztönöznek, miközben a társadalmi felelősségvállalásban is komoly hiányosságokat mutatnak - például a biztonságos munkakörülmények és a korrekt bérezés terén.

 

Forrás: Luise Wagner: The environmental impact of the fast fashion industry (SANVT)

 

Mi a helyzet a slow fashionnel?

 

A slow fashion egész egyszerűen a fast fashion tökéletes ellentéte. Dióhéjban összefoglalva, egy slow fashion márka a rohamos sebességgel cserélődő, óriási számban legyártott kollekciók helyett kevesebb, gyakran limitált számú terméket dob piacra. A ZIA budapest esetében ezek gondosan megtervezett, időtlen alapdarabokra fókuszáló droppok, amelyek minőségi, szinte 100%-ban természetes anyagokból készülnek méltó munkakörnyezetben, a dolgozók tisztességes megfizetésével.

 

 

Így máris érthetőbb az árkülönbség egy fast fashion és egy slow fashion termék között. Ha az utóbbit választod, akkor többet fogsz költeni, de a pénzed idővel sokszorosan megtérül: egy slow fashion darab nem csak különlegesebb, hosszú éveken vagy akár egy életen át veled lehet, nem utolsó sorban pedig nem támogatod az emberi jogokat sértő, és a Földet károsító folyamatokat.

Vissza a blogba